Ron

 

Leadvocal:

Van origine ben ik toetsenist. In mijn kindertijd gebruikte steeds meer popbands synthesizers wat voor mij aanleiding was om al mijn zinnen op dit elektronische toetinstrument te zetten. Ik nam 9 jaar gecombineerd synthesizer/pianoles en leerde componeren. In mijn eerste jeugdbandje welke ik met een vriend oprichtte speelde ik dan ook toetsen. Later werd enkel het spelen van toetsen mij te passief. Geïnspireerd door bands als Queen en Golden Earring besloot ik dat ik frontman wilde worden en ik nam veelvuldig zanglessen. In twee verschillende bands werd ik leadzanger en met één van deze bands namen we een volledig studioalbum op.

Omdat we de dubbele gitaren zoals op de plaat ook live wilde uitvoeren besloot ik slaggitaar te leren spelen. Dit laatste stiekem natuurlijk ook voor het showelement. Mijn eerste gitaar was een Alliance; een leuke akoestische oefengitaar voorzien van stalen snaren en een element. Niet veel later kocht ik een Gibson Epiphone Special Model, en een Yamaha semi-ak. Tijdens een vakantie in Canada trof ik in een guitar-shop een Ovation Celebrity deluxe welke ik door de gunstige stand van de dollar zonder aarzelen meteen liet inpakken! Er volgde nog enkele van dat soort aanschaffen waarmee de teller nu staat op 15 gitaren. Mijn laatste aanschaf was een Gretsch hollow body welke ik live vaak gebruik.

 

Golden Earring:

Evenals Peter was ik niet direct ‘fan’ van Golden Earring’. Ook nadat ik tot de Bloody Buccaneers was toegetreden vind ik de bestempeling ‘fan’ niet op mij van toepassing. Ik ben een groot bewonderaar, liefhebber en heb een grote muzikale voorkeur voor de sound en composities van Golden Earring.

Aanvankelijk kocht mijn vader in mijn kinderjaren elpees van de Haagse boys welke ik dan per definitie afkraakte en betitelde als ‘herrie’; ik was jong. Mijn interesse voor de band groeide nadat ik mij ging verdiepen in The Naked Truth. Deze plaat greep mij van voor naar achter aan. Mijn interesse was zoals gezegd gewekt en binnen de kortste keren was mijn audiomeubel gevuld met de platen van de Earring. Ik bezocht steeds meer concerten, soms wel 15 per jaar.

In 2002 leerde ik Cesar Zuiderwijk kennen. Op dat moment studeerde ik Music Management in Tilburg. Ik besloot contact te zoeken en hem uit te nodigen voor een seminar; iets waarvan docenten destijds overigens aangaven dat dit niet zou lukken. We hielden contact en spraken elkaar regelmatig telefonisch, in zijn drumstudio of tijdens evenementen. In 2006 pakte ik het plan op op samen met Cesar een drum-manifestatie op te zetten voor 40 drummers. Zo gezegd zo gedaan. We huurden een grote theaterzaal af, adverteerden in bladen en op 6 november was de zaal gevuld met drumstellen en eenzelfde aantal drummers.

 

  click to enlarge

Bloody Buccaneers:

In 2006 zag ik Bloody Buccaneers voor het eerst. Toen nog met de oude drummer en zanger. Dit was een toevalstreffer want ik had nog niet eerder van de band gehoord. Ik had het nooit zo op tributebands, maar de Buccaneers verrasten mij enorm! Het was geen kopieerbandje van de Earring, maar het was een band met een eigen sound en een enorme brok adrenaline!

Er gingen een aantal jaren voorbij en ik bezocht de site van de Buccaneers sporadisch. In augustus van 2008 volgde toevallig weer zo’n moment dat ik al surfend op het web op de site van de Buc’s terecht kwam. Een grote advertentie plopte in mijn scherm ‘Bloody Buccaneers zoekt zanger…’. Zonder aarzelen stuurde ik Henk Schaakxs een email en al gauw planden we een repetitie waarbij de klik op zowel muzikaal als op persoonlijk vlak direct voelbaar was, en inmiddels hebben we aardig wat concerten in deze samenstelling gespeeld.

 

 

Welke gear gebruik ik:

Qua gitaarwerk wissel ik nogal eens van gear. Doorgaans speel ik Danelectro Silvertone, Fender Thinline of/en Gretsch hollow body met een lichte Chorus van Danelectro. Sinds 2012 gebruik ik custom made in-ear-monitors van Nederlandse fabricaat. Verder experimenteer ik momenteel met zowel akoestische als buizen amps van het merk Fame. Tot 2011 gebruikte ik een autocue.